marți, 9 iunie 2009

Atmosfera in California - Piata imobiliara

Ai zice ca nu se simte criza aici: e trafic cam ca intodeauna, in weekend mi se pare ca e chiar mai mult decat era inainte, 101 e plina pe ambele sensuri la orice ora, restaurantele, barurile si cluburile sunt pline in fiecare seara, mall-urile par la fel de aglomerate. Doar la WallMart sunt mai putini indieni decat de obicei, chiar am gasit loc de parcare si cos. J Preturile au crescut, acum mi se par destul de similare cu cele din Europa.


Dar daca vorbesti cu oamenii, lucrurile nu stau chiar asa. Multi au fost dati afara, dar, daca circumstantele iti permit, poti considera asta o sansa de a te bucura de o vacanta mai indelungata. Toate companiile mari dau pachet de beneficii si plata pe ~3-6 luni inainte, in functie si de vechime pachetul poate merge pana la plata pe mai mult de un an. In Silicon Valley lucrurile nici nu merg asa de prost ca in alte zone din America.


Atata doar, ca in Bay Area (asta nu include San Francisco) preturile la case au cazut cam la nivelul celor din 2000, adica sunt cam cu 40% mai mici decat in ultimii 2-3 ani. Sigur, ca era normal sa scada, pentru ca oricum toti anii astia a fost un bubble imobiliar. Caderea cea mai mare s-a intamplat in 2009, din ianuarie incoace. Iar oferta e foarte bogata, gasesti aproape orice, in orice zona, la orice nivel de pret. In functie de deal-ul pe care vrei sa-l faci poti sa iei proprietati care au intrat in posesia bancilor (astea nu sunt prea multe si se dau ca painea calda, pentru ca sunt cam cu 15-20% mai ieftine decat piata), sau short sales (care nu au devenit inca proprietatea bancii, dar ar putea deveni daca nu se vand, dar pentru astea procesul de aprobare si calificare poate dura si 6 luni). Cum ajungi sa fii in short sale? Exista situatii (si nu putine) cand cineva a cumparat o proprietate in 2006-2008 si a dat pe ea $500K, imprumut pt care plateste la banca cam $3000/luna. La momentul asta ar putea sa cumpere aceeasi proprietate cu $330k, pt care ar plati cam $1700-1800/luna. Asa ca se hotaraste sa nu mai plateasca. Ca urmare a faptului ca ramane in urma cu plata si incepe sa faca datorii la banca, banca trebuie sa ia masuri. Ca sa-si limiteze pierderile accepta sa se faca short sale la pretul pietei sau putin mai jos catre cineva care poate sa plateasca. Bineinteles ca in astfel de situatii, cel care vinde in short sale va avea de suportat consecinte grele in istoria creditului sau si va fi pe liste negre. Cel care vrea sa cumpere si face oferta risca sa astepte cateva luni, timp in care banca poate sa decida sa intre in posesia proprietatii si sa nu mai vanda short sale, ci sa mai astepte. De multe ori, cand banca intra in posesie, o face cu forta si cu sigiliu pe usa. Din nefericire, am vazut zilele astea niste apartamente din care proprietarii fusesera dati afara si nu apucasera sa-si ia toate lucrurile personale, in care mai erau tablouri de familie de pereti, jucarii de copii mici prin casa, cosul cu rufe murdare, carti de colorat, resturi de mancare in frigider… foarte trist. Cei care cumpara o casa intr-o astfel de situatie pot fi considerati imorali pentru ca profita de circumstantele nefericite ale altora?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu